Vrijwilliger in Zuid-Afrika voor Bring The Elephant Home

Toen ik over de mogelijkheid las om deel te nemen aan het project In Zuid-Afrika om olifanten te observeren wist ik meteen dat dit was wat ik ging doen.
Als eeuwige twijfelkont was dit best bijzonder. Niks kon mij ervan weerhouden om mij op te geven. Ik heb me aangemeld en toen begon het hopen dat ik mee mocht.
Aangezien ik totaal geen achtergrond heb in de richting van dieren, had ik het idee dat het wel lastig ging worden. Maar ik heb wel een enorme passie voor olifanten dus hopelijk was dat genoeg.
Ik werd al snel uitgenodigd voor een gesprek met Brooke, zij is verantwoordelijk voor het onderzoek in Zuid-Afrika. Een onlinegesprek waarom je wil deelnemen aan het project.
Het werd een gezellig gesprek en de tijd vloog voorbij.
En nu werd het wachten en hopen.
Na drie dagen kwam de verlossende mail, ik heb hem 4 keer gelezen en erna ook nog aan mijn man laten zien maar het stond er toch echt. Ik mocht mee naar Afrika!
Hoe gaaf!

Blog van Karin van Norden

Na een online meeting met heel het team konden we vragen stellen over heel het project. En zo ging het langzaam steeds meer leven. Ook kregen we veel info om ons alvast in te lezen over het gedrag, lichaamsbouw, communicatie etc. van de olifant.
Op 8 oktober was het dan zo ver en met een backpack vol ging ik richting Schiphol. Daar ontmoete ik Paula, ook een teamlid vanuit Nederland. Online hadden we elkaar al ontmoet en daarna contact gehouden om de vluchten en overnachtingen te boeken.
We hadden elkaar nog nooit live gezien maar de gezamenlijke passie voor de olifanten zorgde ervoor dat er al snel een klik was.
Samen stapte we in het vliegtuig op weg naar ons avontuur.
En dat werd het zeker!
Wat een geweldige ervaring was dit.
Elke dag was nog specialer dan de andere.
In Port Elisabeth ontmoetten we al een deel van het team, we hadden samen een B&B geboekt en gingen met z’n allen uit eten.
De volgende dag werden we opgehaald en gingen we richting ons verblijf voor de komende 10 dagen!
We werden hartelijk welkom geheten door de andere teamleden waaronder Brooke and Antoinette, oprichtster van Bring the Elephant Home. De kamers werden onderling al snel verdeelt. Ik lag op de kamer met 2 andere dames en dat is prima gegaan.

Dag 1

Een goed begin van de dag, we gingen het veld in. Niet om observaties te doen maar om gewoon de omgeving te zien en de dieren die daar leven. Dan val je als snel van de ene verbazing in de andere. Giraffen die met hun statige hoofd boven de bomen uit steken of midden op de weg staan en zeker niet van plan zijn om maar een centimeter te bewegen. 
Zebra’s die in een grote groep rustig aan het grazen zijn.
Twee leeuwen die slaperig naar je omkijken. En neushoorns die rustig over de weg voor je uit lopen. Zwijntjes die voor de auto langs rennen.
En dat was nog maar de eerste dag.
S’ Avond bij het haardvuur leerde we elkaar als groep beter kennen. En konden we na praten over de geweldige dingen die we allemaal gezien hadden.

Dag 2

De dag erna was het dan zo ver! We gingen het veld in om te observeren, Best spannend want nu moest het dus echt gebeuren.
Toen we een kudde olifanten zagen konden we eerst nog even snel genieten maar al snel moesten de IPad’s gepakt worden en gingen we aan de slag. In een groep van drie. Een persoon observeert, een persoon zet het in het systeem en de derde maak de foto’s en let op de omgeving.
In het begin even wennen maar zoals met alles, hoe meer je het toepast hoe behendiger je erin wordt.
‘S avonds bespraken we de geweldige dag nog na bij het kampvuur onder verbazingwekkend veel sterren.

Dag 3

De dag erna kregen we uitleg over de olifanten. Hun gedrag, lichaamsbouw en herkenbaarheid. Je leert op een andere manier naar een olifant te kijken. De vorm van de oren, hoofd, rug en buik. Ook hoe je het verschil in leeftijden herkent.
De dag vloog voorbij en werd afgesloten met een drankje aan het strand.

Dag 4

We gingen aan de slag met alle data die we inmiddels verzameld hadden.
Elk team krijgt een eigen “verantwoordelijkheid” ik zit in team social media en olifanten dung.
Ja ik ben medeverantwoordelijk om de olifantenpoep correct te verwerken.
Het is gewoon reuze interessant.
En met het team is het zo leuk om samen te werken, je leert ook ontzettend veel van elkaar. Iedereen heeft wel een idee over iets en zo komen we tot mooie resultaten.
‘S avonds kijken we, hoe kan het ook anders, The Lion King. Met een berg popcorn erbij!

Dag 5

Vandaag weer een veld dag! Zo veel observaties gedaan, en je raakt gewoon niet verveeld bij het zien van de olifanten. En je leert steeds beter het systeem kennen en je herkent ook het gedrag en lichaamsbouw steeds beter. Zo gaaf.
Soms ben je gewoon omsingeld door de olifanten.
Om de dag gezellig af te sluiten gaan we met z’n allen uit eten.
Het eten is heerlijk waar we slapen maar even op stap is enorm leuk.
En het restaurant heeft een prachtig uitziet over het strand, wie wil dat nu niet.

Dag 6

De dag die volgde begon al goed, na weer een heerlijk ontbijt gingen we erop uit en konden we een training zien van de APU, Anti Poaching Unit. Zo indrukwekkend om de honden in actie te zien! Interessant hoe ze worden getraind. En we zagen ook meteen de dieren die zo goed door de honden worden beschermd, de neushoorn! Helaas zonder hoorn omdat dit de kans dat er stropers komen minder maakt. Maar nog steeds ziet de neushoorn er indrukwekkend uit.
Laat in de middag gaat iedereen weer aan de slag met de data en maken we mooie filmpjes voor social media.

Dag 7

Deze dag begon met een hike, door het bos en dan komen we uit in de duinen. En dit zijn niet zomaar duinen, alsof je in een andere wereld bent. Waar je kijkt zie je alleen maar zand, en sommige stukken gaan stijl naar beneden. Prachtig om te zien.
Over het strand lopen we terug. Je ziet mooie schelpen en bijzonder diertjes.
In de middag hebben we een cultuuruitstapje, geen idee wat ik moet verwachten.
We rijden naar de community die ook wordt gesteund door Kariega game reserve.
En we gaan koken met drie lokale dames, hoe gaaf is dat!
Er staan twee gaspitten en er brand buiten een vuur, en daarop koken we een maaltijd voor 12 personen! En als afsluiter krijgen we een voorstelling van meisjes uit de community die zingen en dansen. Het is moeilijk om stil te blijven zitten.
We rijden erna nog even naar de supermarkt om nog wat lekkere dingen in te slaan.
Nog even wat data verwerkt en toen stond er weer een lekkere maaltijd klaar.

Dag 8

Vandaag weer vroeg opstaan want we gaan het veld in. Vandaag was het mijn beurt om de olifanten dung te pakken. Eerst de dung opmeten en dan in het midden van drie dung pak je drie stukjes, die rol je samen tot 1 bolletje.
De lunch aten we weer heerlijk buiten met om je heen allerlei dieren.
In de middag kregen we uitleg over de groentetuin waar we verbleven. Interessant om te zien hoe het is aangelegd en hoe ze hiermee ook de community steunen. Ze krijgen stekjes en uitleg over hoe de groente te verzorgen. De afgelopen dagen hebben wij ook de groente uit de tuin gegeten. Enorm vers en dat proef je ook.
Ook zagen we een verzameling van schedels van olifanten, neushoorn en nijlpaarden. Interessant om te zien hoe dit bij de dieren is opgebouwd.
Hierop volgde een presentatie over een kudde olifanten die verplaatst is naar een ander park. Wat een prestatie om dat voor elkaar te krijgen.
Het was al zo’n interessante dag maar hij was nog lang niet voorbij want na het eten gingen we op nacht safari!
Hoe gaaf. Het eerste wat opvalt is de maan. Omdat je op een ander deel van de wereld staat is de maan een soort van glimlach. Dit heb ik nog nooit gezien, kon er dan ook niet mee stoppen om naar te kijken. Ook waren er duizenden sterren, de een nog feller dan de ander.
We rijden door hetzelfde landschap als we ook s ’middags doorreden maar wat een andere wereld s ’nachts. Vooral als de auto stil staat en de koplampen uitgaan. Je staat midden in het donker en je hoort alleen de dieren. En op een bepaalde plek staan we omsingeld door olifanten die je niet ziet maar wel hoort eten. Een bijzondere ervaring. Beetje spannend maar wel bijzonder.
Als we iets verder rijden zien we een leeuw liggen. Hij kijkt ons een beetje geïrriteerd aan, ik denk dat hij net zo lekker lag. Langzaam sjokt hij weg. En opeens begint hij te brullen, alsof het uit zijn tenen komt. Wat een geweldig geluid. 
Het is al middennacht als we moe maar een geweldige ervaring rijker terugkomen bij onze accommodatie.

Dag 9

Vandaag gaan we naar Addo Elephant Park.
Ervoor hadden we nog een stop bij een restaurant voor koffie. Ik heb nog nooit koffie gehad die 20 minuten moest afkoelen zo heet.
Voordat we Addo Elephant Park nog in waren zagen we al olifanten. Nog steeds super om te zien! Bij de ingang krijg je een kaart zodat je kan afkruisen welk dier je zag. En ja je kan wel zeggen dat we erg fanatiek waren.
Al met al een prachtige dag waar we ook veel hebben gezien. Olifanten maar ook veel mestkevers. Die dan rustig over de weg kruipen. Zwijnen, zebra’s, schildpadden echt weer van alles.
En om de dag weer gezellig af te sluiten met het team gaan we met zijn allen pizza eten. Een pizza met vijgen en camembert had ik nog nooit gehad maar o wat lekker!

Dag 10

Vandaag de laatste dag, we gaan het veld in op zoek naar de olifanten in Harvestvale, die zijn moeilijk te vinden. We zijn al een eind aan het rijden maar vinden ze niet wel zien we giraffes en zebra’s bij het water staan met de bomen op de achtergrond, een bijzonder mooi plaatje.
Ook lopen de zwijntjes met kleintjes weer over de weg.
Na een tijdjes pakken we het signaal van de olifanten op en gaan we op pad.
We zien ze maar zijn lastig te bereiken, we gaan daarom een enorm hoge berg op voor het uitzicht. Wie weet zien we ze vanaf daar.
Met z’n 11en in een auto een steile berg op is best spannend, vooral als de auto net voor de top afslaat. Dat is wel even slikken. Maar we hebben elke dag een fantastische chauffeur bij ons die zonder blik of blozen ons bovenop de berg zet.
Een enorme stoere meid die al een jaar stageloopt bij Kariega en de afgelopen dagen over ons “waakt” wat ze fantastisch doet.
Bovenop de berg hebben we een prachtig uitzicht, ja het is wel de moeite waard.
Als we aan de terugweg beginnen besluit ik maar mijn ogen dicht te doen aangezien ik het niet zo heb op hoogtes. Maar we hebben echt net een stukje gereden en het is nog enorm stijl als we in de verte de kudde zien lopen. Hoogtevrees ben ik op slag vergeten en heb alleen nog maar oog voor de olifanten. Wat een magisch gezicht om ze zo met z’n allen de weg zien over steken. Helaas verdwijnen ze snel weer in de bossen.
Toch wordt er een weg gevonden en na een stuk rijden zien we de kudde staan.
Grote olifanten, middelgrote maar ook de kleintjes staan met z’n allen bij elkaar.
De vreugde bij het team is enorm dat we ze dan toch gevonden hebben.
En de observaties kunnen beginnen. Bijzonder om dit op onze laatste dag weer mee te mogen maken. En dat het observeren van deze magische dieren echt nooit gaat vervelen.
Blij keren we terug om de data te verwerken.
Dan is het tijd om als team weer richting Port Elisabeth te vertrekken waar we zelf een B&B hebben geboekt. We nemen afscheid van een gedeelte van het team en iedereen heeft er moeite mee. Je trekt zo intensief met elkaar op en deelt samen een prachtige ervaring.

S ‘avonds in Port Elisabeth eten we nog met een groot gedeelte van de groep wat een mooie afsluiting is. Dan is het toch echt tijd voor afscheid, iedereen vliegt in de morgen terug.
Zelf blijf ik met 2 teamgenoten nog 1 dag langer in Port Elisabeth, een goede keuze. Even bijkomen van deze geweldige ervaring. We maken nog een paar uitstapjes en zien dolfijnen en walvissen. Ook bezoeken we een opvang voor pinguïns.
Ja we krijgen er geen genoeg van om dieren te zien.
De volgende dag is het dan echt zo ver en begint de terugreis naar Nederland.
Maar ik mag terugkijken op een geweldige ervaring waarvan ik enorm dankbaar ben dat ik dit mocht meemaken. Prachtig om te zien het goede werk wat Bring the Elephant Home doet voor de olifanten. Dit avontuur zal ik niet snel vergeten.
Tijdens onze laatste avond hadden we het er over wat je meeneemt naar huis.
Een geweldige ervaring maar persoonlijk wil ik ook veel meer over dieren leren en dit ook meegeven aan mijn kinderen. Ondertussen ligt mijn eerste vogelboek al op de eettafel klaar en zodra we vogels zien in de tuin wordt hij gepakt. Nooit gedacht dat ik nog eens vogels zou gaan observeren maar dit doet zo’n geweldige reis met je. Je leert veel over dieren maar ook over jezelf.

Karin van Norden

Ook interesse om vrijwilliger te zijn in Zuid-Afrika? Kijk hier voor meer informatie.

‹ Terug naar de vorige pagina