Wereldbijendag, 20 mei 2020

Bijen en olifanten zijn beide sleutelsoorten, dieren die het leven voor andere soorten mogelijk maakt door het ecosysteem te onderhouden waarvan ze deel uitmaken. Bijen en olifanten worden ook beiden als soort bedreigd door menselijk handelen. Vandaag, Wereldbijendag 2020, willen we graag aandacht vragen voor een oplossing waar bijen, olifanten, de natuur en de mens baat bij hebben. Bee the Change!

Sinds mensen zijn begonnen zich op olifantenterrein te begeven, begeven olifanten zich op mensenterrein. De conflicten die daaruit voorkomen eindigen vaak met geweld – maar dat hoeft niet zo te zijn! Er zijn diervriendelijke manieren om olifanten te weren uit dorpen en boerenland, en die manieren zijn nog goed voor mensen ook. Win-win.

Bee the Change!

Bijenkorfhekken werken met de natuur mee, in plaats van er tegen in. Lokale gemeenschappen profiteren er niet alleen van doordat hun gewassen gespaard blijven, maar ook door de verkoop van honing en soms bijenvolken. Bijen leveren bovendien een belangrijke ecosysteemdienst: ze bestuiven planten en dragen zo bij aan de groei van gewassen die voor allerlei menselijk gebruik nuttig zijn, en aan biodiversiteit. Daarin lijken bijen op olifanten: dat is ook een ‘sleutelsoort’, die het leven voor andere soorten mogelijk maakt door het ecosysteem te onderhouden waarvan ze deel uitmaken. Olifanten doen dat onder andere door zaden te eten en die elders weer neer te leggen, voorzien van een lekker vruchtbare hoop poep. Ze maken ook paden die andere dieren kunnen gebruiken, en in droge tijden graven ze gaten daar waar ze water weten te zitten.

Onderzoek toont aan dat het bijenkorfhek meer dan 80% van de olifanten effectief verjaagt. Daarnaast belicht de studie ook andere voordelen, zoals extra inkomen, trots, het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en welzijn. Het is zo succesvol dat we het uitbreiden naar andere gebieden waar we actief zijn.

20 mei valt samen met de verjaardag van Anton Janša, die in de 18e eeuw pionierde met moderne bijenteelttechnieken in zijn geboorteland Slovenië en de bijen prees voor hun vermogen om zo hard te werken terwijl ze zo weinig aandacht nodig hadden. Het doel van World Bee Day is om de rol van bijen en andere bestuivers voor het ecosysteem te erkennen.

Verenigde Naties

Steun Bee the Change!

We verwelkomen donaties voor bijenkorfhekken in gebieden die het het meeste nodig hebben. Uw geld helpt mensen en olifanten direct, draagt bij aan een wereld waarin mensen en dieren vreedzaam kunnen samenleven.

Single donation (NL)
Wil je iets doneren?
Welk bedrag wil je doneren?
Kies de betaalmethode
Kies je bank
Kies je creditcard

Donatie gegevens

Persoonsgegevens

Section

Aanhef
Voorwaarden *
‹ Terug naar de vorige pagina