en | nl | th

Verkoop van levende olifanten door de Namibische overheid

Bring The Elephant Home is onderdeel van een coalitie van 60 olifantenexperts die de autoriteiten in Namibië oproept om hun voorstel om levende olifanten te koop aan te bieden te annuleren. De olifanten zouden naar verluid met teveel zijn, last hebben van de droogte en/of in conflict met de lokale bevolking leven.

Volgens een aanbesteding, door het ministerie van Milieu, Bosbouw en Toerisme gepubliceerd in The Namibian in december 2020, worden 170 levende olifanten aangeboden, inclusief volwassen bullen en familiegroepen, uit het gebied Omatjete, het agrarisch gebied Kamanjab, het gebied van Grootfontein-Kavango Cattle Ranch en het gebied Grootfontein Tskumkwe.

De coalitie stelt dat de voorgestelde verkoop zal niet bijdragen aan de gestelde doelen: het inperken van de populatie en het verminderen van mens-olifant conflicten. Bovendien kan het vangen en verplaatsen van olifanten extreem schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van de individuele dieren, voor de stabiliteit van hun grotere gemeenschappen, en voor de gezondheid van de ecosystemen waarvan zij deel uitmaken.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat relocatie van olifanten mens-olifant conflicten en olifantssterfte kan bevorderen, waardoor het zowel het samenleven van mens en olifant als de olifantenbescherming schaadt.
Door verschillende onderzoekers, waaronder onderzoekers van Bring The Elephant Home, zijn aantal strategieën ontwikkeld om mens-olifant conflicten tegen te gaan. Die strategieën houden zich verre van het verwijderen van individuele olifanten of familiegroepen uit populaties. Ook de Human-Elephant Conflict Working Group van de IUCN SSC African Elephant Specialist Group heeft een aantal strategieën en aanbevelingen ontwikkeld waarmee men mens-olifant conflicten kan aanpakken. Wij dringen er bij de Namibische overheid op aan om in de betreffende gebieden alle mogelijkheden te benutten om toepasselijke en humane strategieën in te zetten, in plaats van olifanten uit de kudde te halen.

Bring The Elephant Home, en haar collega organisaties en personen met aanzienlijke collectieve ervaring in olifantenbescherming en -welzijn, staan klaar om advies en steun te bieden aan de Namibische overheden.

Via deze links kunt u onze Nederlandse en Engelse verklaring lezen.

Single donation (NL)
Wil je iets doneren?
Welk bedrag wil je doneren?
Kies de betaalmethode
Kies je bank
Kies je creditcard

Donatie gegevens

Persoonsgegevens

Section

Aanhef
Voorwaarden *
‹ Terug naar de vorige pagina