Update Tom Yum Project: December 2021

Om een vreedzaam samenleven van mensen en olifanten in Thailand te bevorderen, ondersteunen we boeren om gewassen te verbouwen  waar olifanten niet van houden, in plaats van monocultuurgewassen die olifanten aantrekken en biodiversiteit ondermijnen. Er is ondanks de complexe omstandigheden gelukkig veel bereikt in 2021. Hoe staan we er voor?

Nieuwe producten, nieuwe gewassoorten en nieuw bezoek van olifanten – het team van het Tom Yum-project in Thailand heeft de afgelopen tijd veel geleerd en groeit. We hebben een nieuwe velden beplant met experimentele gewassoorten, zoals citroengras, citronella, galangal, en chili, om er achter te komen of deze gewassen minder schade van olifanten hebben in vergelijking met het voor olifanten zeer aantrekkelijke ananas. Tot nu toe zijn de resultaten heel positief: olifanten hebben weinig schade in de experimentele velden veroorzaakt. We zien regelmatig voetafdrukken van olifanten vlak naast de alternatieve gewassen zonder dat ze enige schade hebben aangericht. Een paar weken geleden trop een kudde van negen olifanten door een van de proefvelden, zonder schade te veroorzaken. Het is duidelijk dat de olifanten snel door de velden trekken omdat ze op weg zijn naar de naburige ananasplantage. Naar mate het project groei, en er dus steeds meer alternatieve gewassen zullen zijn, zullen olifanten ook minder geneigd zijn om landbouwgrond te betreden. En als ze dat wel doen, zal de schade in elk geval een stuk minder zijn.

Eerder dit jaar lanceerden we Elephant & Co, een online winkel die handgemaakte, olifantvriendelijke producten verkoopt die gemaakt zijn van de oogst. We hebben onlangs het assortiment zeep en kaarsen uitgebreid met twee melanges kruidenthee en een set gedroogde Tom Yum soep kruiden. De verpakking is biologisch afbreekbaar, en de ingrediënten komen rechtstreeks uit de chemicaliën vrije Tom Yum-velden die de lokale gemeenschap sinds de start van het project beheert. Hierbij willen we NIST International School in Bangkok en Fondation Ensemble hartelijk danken voor de steun van het project, waardoor we nieuwe experimenten hebben kunnen opzetten, workshop hebben kunnen organiseren, en dehydrators, verpakkingen en grondstoffen kunnen kopen om dit nieuwe assortiment producten te lanceren.

Vanwege restricties in de Thaise post vanwege Covid19 kunnen we op dit moment geen producten vanuit Thailand versturen. Speciaal voor de kerst kunnen we onze Sleep Well en Holistic Honey Soap vanuit Nederland versturen. Door de aanschaf van deze unieke producten helpt u olifanten en mensen aan een betere toekomst!

Het Tom Yum-project creëert werkgelegenheid voor de lokale bevolking in elke fase van het project, van het kweken van stekjes in de Tom Yum Tree Nursery, tot het planten, wieden, water geven en oogsten van deze gewassen, tot het creëren, verpakken en verzenden van de olifantvriendelijke producten, en zelfs het verzamelen van gegevens over het gedrag van olifanten en het delen van onderzoeksresultaten met anderen in de gemeenschap. We staan versteld van de innovatie, creativiteit en passie die we tot nu toe hebben gezien in dit gemeenschapsinitiatief, en we zijn optimistisch dat olifanten en boeren er in 2022 van zullen blijven profiteren.
‹ Terug naar de vorige pagina