en | nl | th

Tom Yum project van start!

Update uit Thailand: een paar maanden geleden presenteerde BTEH het Tom Yum project, een nieuw natuurlijk initiatief dat bedoeld is om conflicten tussen mens en olifant te verminderen, het lokale levensonderhoud te diversifiëren, werkgelegenheid te creëren en de ecosystemen te beschermen waarvan we allemaal afhankelijk zijn.

Tom Yum project van start

BTEH’s programmamanager, David Owen, organiseerde de eerste Tom Yum-workshop in het dorp Ruam Thai. David woont in dit dorp en zijn huis, aan de rand van het Kuiburi National Park, wordt vaak omringd door wilde olifanten.

David presenteerde onderzoeksrapporten over alternatieve gewassen die zijn getest in een conflictgebied tussen mens en olifant in Afrika. De plaatselijke gemeenschap was geïnteresseerd in de verschillende manieren waarop Afrikaanse en Aziatische olifanten reageren op de gewassen, en om te vernemen dat mensen in Afrika enkele van dezelfde soorten hebben uitgeprobeerd waarin zij geïnteresseerd zijn.

Tijdens de participatieve workshop gingen de deelnemers aan de slag in groepjes en ontwierpen ze hun eigen modelpercelen. Vervolgens presenteerden ze welke soorten ze kozen, waarom ze die kozen, het ontwerp van het perceel en de mogelijke producten die van de opbrengst konden worden gemaakt. Ze creëerden ook hypothesen over hoe olifanten zouden kunnen reageren op plot, die we met de andere groepen bespraken.

De ideeën werden gebundeld, waarna ​grote groep de volgende dag bijeen kwam om de eerste Yom Yum testvelden te planten. Een team van de lokale gemeenschap, in de leeftijd van 10 tot 60 jaar, werkte samen om problemen op te lossen, ideeën uit te wisselen, plannen te maken om deze eerste fase van het Tom Yum-project tot een succes te maken. Na het planten, lunchte het team samen om het te vieren, waar Tom Yum-soep uiteraard niet ontbrak!

Olifanten bezoeken de Tom Yum-velden

De olifanten hebben de Tom Yum velden al een paar keer bezocht en hoewel ze wel ananas aten, hebben ze tot nu toe geen schade aangericht aan de Tom Yum-gewassen. Toen ze een Tom Yum-veld overstaken, stapten ze voorzichtig tussen de jonge chili-zaailingen. We gaan met veel enthousiasme het effect van deze alternatieve gewassen op het verminderen van conflicten tussen mens en olifant monitoren. En de sociaaleconomische voordelen van deze gewassen voor de gemeenschap. Veel dank aan iedereen die heeft gedoneerd aan het Tom Yum-project en aan de Marjo Hoedemakers Elephant Foundation die de lancering van het Tom Yum-project mogelijk heeft gemaakt.

Video over de start van het project

Video van David Owen
‹ Terug naar de vorige pagina