en | nl | th

Resultaten Tom Yum project

Afgelopen zomer begonnen we in Thailand het Tom Yum project, een nieuw natuurlijk initiatief dat bedoeld is om conflicten tussen mens en olifant te verminderen, het lokale levensonderhoud te diversifiëren, werkgelegenheid te creëren en de ecosystemen te beschermen waarvan we allemaal afhankelijk zijn.

Veel boeren in Thailand verbouwen momenteel ananas. Met het Tom Yum project bieden we hulp om over te stappen naar het verbouwen van olifantwerende gewassen. Dat zijn bijvoorbeeld hete pepers, knoflook, citroengras, galangal, limoen, ui en koriander, ingrediënten van de pittige Tom Yum soep. We maken gebruik van principes uit de biologische landbouw en permacultuur.

Eerste resultaten heel positief

De eerste resultaten van het onderzoek van BTEH’s programma manager David Owen zijn heel positief: in twee maanden weken hebben olifanten 96,5% van de ananas verwoest, terwijl maar 5,2% van de hete pepers, 4.8% van de kaffir limoen en 2,5% van de citronella door olifanten vertrapt was, en dit kwam voornamelijk omdat het dicht bij ananas in de buurt geplant is. De citroengras, limoen en karonda hebben helemaal geen schade van olifanten ondervonden.

Velden met alternatieve gewassen waar olifanten doorheen zijn gelopen zonder schade te veroorzaken. De gratis bezorgde biologische mest is een extra bonus!

We hebben net de eerste workshop productvervaardiging achter de rug met studenten van NIST International School en Khamarat Chorchuvong van Soap me. De studenten werkten in groepjes samen met de lokale bevolking en gebruikte natuurlijke olieen en poeders van de alternatieve gewassen om producten te ontwerpen met een bijzonder verhaal. Een deel van de inkomsten van de Tom Yum producten (zoals zeep, body lotion, honing en kaarsen) wordt gebruikt om het leefgebied van olifanten te vergroten door de aanplant van bomen in buffergebieden tussen het nationaal park en landbouwgrond. 

De eerste olifantvriendelijke Tom Yum producten zijn onlangs gemaakt.

Dank aan Lush Charity Pot, Marjo Hoedemakers Foundation, Voeten in de Aarde, Happy Hearts Yoga Project en alle donateurs die de eerste fase van het Tom Yum project mogelijk maken!

De volgende fase is het opstarten van een Tom Yum kwekerij zodat we het komende regenseizoen genoeg stekken hebben om boeren in de transitie naar alternatieve gewassen te ondersteunen. Help mee dit te realiseren!

Steun je het Tom Yum project met een donatie?

Single donation (NL)
Wil je iets doneren?
Welk bedrag wil je doneren?
Kies de betaalmethode
Kies je bank
Kies je creditcard

Donatie gegevens

Persoonsgegevens

Section

Aanhef
Voorwaarden *
‹ Terug naar de vorige pagina