Tom Yum project: Een recept voor het samenleven van mensen en olifanten

Het Tom Yum project, genoemd naar de beroemde Thaise soep, is een in de gemeenschap gewortelde vorm van natuurbescherming die beoogt in Thailand conflicten tussen mensen en olifanten op te lossen en olifanten te beschermen. Door boeren te ondersteunen om gewassen te telen die mensen lekker vinden in de pittige Tom Yum soep, maar waar olifanten niet van houden, wil het project zowel bijdragen aan lokale middelen van bestaan als aan het behoud van de ecosystemen waarvan wij allemaal afhankelijk zijn. Deze ‘olifant-onvriendelijke’ gewassen zijn niet alleen makkelijk te telen en economisch rendabel, ze helpen ook om de lokale middelen van bestaan te diversifiëren en banen te scheppen op het platteland.

Een in traditie en innovatie gewortelde oplossing

In Thailand kunnen boeren tot de bedelstaf gebracht worden als olifanten hun oogst opeten en beschadigen, terwijl olifanten hun leven kunnen verliezen als boeren teugslaan. Het Tom Yum project biedt een duurzame oplossing.

Olifant-onvriendelijk gewas

Het Tom Yum project stimuleert – om te beginnen in het dorp Ruam Thai – het verbouwen van gewassen waar olifanten niet van houden maar mensen wel, onder andere als ingrediënten voor de iconische Tom Yum soep, zoals chili, knoflook, citroengras, galangal, kaffir limoen, ui en koriander. We kunnen ze gebruiken als geheime wapens van de natuur tegen olifanten die eten zoeken op akkers en plantages van boeren. Door ze te combineren met andere gewassen die bewezen effectief zijn tegen olifanten‘plundering’ zoals limoen, gember, kamille, munt, basilicum, geelwortel en citronella, bieden we boeren een natuurlijke oplossing die inkomen genereert, samenleven met olifanten bevordert en bijdraagt aan biodiversiteit.

Tom Yum: Te pittig voor olifanten!

Voordelen voor economie, natuur en milieu

De Tom Yum ingrediënten zijn makkelijk te verbouwen. Thai zijn er vertrouwd mee, en ze zijn economisch rendabel. Het project is helder en simpel en vereist geen geavanceerde technologie, deskundigheid of grote investeringen. Boeren kunnen hun traditionele manier van leven behouden en hun bestaande vaardigheden toepassen. Deze benadering stimuleert een biologische boerenpraktijk, vermindert het gebruik van schadelijke chemicaliën en beschermt bodem en biodiversiteit.

Gemeenschappen in staat stellen duurzame natuurbescherming te praktiseren

Holistische benadering

Ons project ondersteunt lokale mensen bij het leiding nemen in natuurbeschermingsinitiatieven. Het reduceert geweld tegen olifanten en brengt het natuurbescherming in evenwicht met de sociaal-economische belangen van gemeenschappen.
Het Tom Yum project vlecht een netwerk van boeren die elkaar ondersteunen, het draagt bij aan weerbaarheid in mens-olifant conflicten en ontwikkelt nieuwe vaardigheden op het gebied van biologisch boeren en permacultuur.
Het samenleven van mensen en olifanten wordt verder gestimuleerd door gemeenschapsactiviteiten rond natuurbescherming zoals plantdagen, Bomen voor Olifanten, de inzet van bijenkorfhekken om olifanten af te schrikken en safari’s waarin toeristen olifanten in hun natuurlijke leefomgeving kunnen zien.

Economische kansen

Door het Tom Yum project kunnen boeren hun middelen van bestaan diversifiëren en unieke producten maken zoals Thaise citroengras massageolie, gember-geelwortelthee en samenlevingskaarsen. Deze producten brengen de gemeenschap niet alleen economische maar ook sociale, culturele en ecologische winst.

Proeven met cameravallen

In 2021 deed Bring The Elephant Home uitgebreide proeven met cameravallen nabij het Kuiburi Nationale Park. We hingen 40 camera’s op bij 20 boerderijen om de aanwezigheid en activiteiten van olifanten te onderzoeken. Zo verzamelden we waardevolle data over de samenhang tussen het gedrag van olifanten, soorten gewas en omgevingsvariabelen, wat inzicht gaf in de interactie van mensen en olifanten in agrarisch gebied.
Terwijl de olifanten in twee maanden 96,5% van de ananasoogst verwoestten, beschadigden ze slechts 5,2% van de chilipepers, 4,8% van de kaffirlimoen en 2,5% van de citronella en dat gebeurde ook nog voornamelijk omdat die gewassen dicht bij de ananas stonden en onder de voet werden gelopen door olifanten op weg naar de ananas. Citroengras, limoen en karonda ondervonden geen schade.

Fair Trade certificering en marketing

Bring The Elephant Home organiseerde workshops en trainingen om boeren vaardigheden bij te brengen en ze in staat te stellen olifantvriendelijke producten te verbouwen. Deze worden nu internationaal verkocht op de website Elephant & Co en geconsigneerd in diverse winkels in heel Thailand.

Uitdagingen en uitbreiding

Het project heeft tegenvallers gekend zoals droogte en de risico’s verbonden met verandering in middelen van bestaan. Desalniettemin blijkt de zorgvuldige aanpak van de transitie naar alternatieve gewassen veelbelovend. Het succes heeft belangstelling opgewekt bij naburige dorpen en er zijn plannen om nieuwe gebieden erbij te betrekken.

Help olifanten en boeren naar een goed leven!

Door het Tom Yum project te steunen stel je boeren in staat conflicten met olifanten te verminderen en hun bestaanszekerheid te vergroten. Donaties en de inkomsten van Elephant & Co worden besteed aan het herstel van de leefomgeving van olifanten en aan voorwaarden voor een grotere sociale, economische en ecologische veerkracht, om te beginnen in het dorp Ruam Thai. Samen maken we vreedzaam samenleven mogelijk!

  • Steun boeren direct door olifantvriendelijke producten aan te schaffen van Eelephan & Co of doe een gift!
  • Zegt het voort! Volg ons op sociale media en deel het Tom Yum project met vrienden en familie

Nieuws en updates

2024-07-04  Wat een geweldig weekend op ons Alternative Crop Festival!
2024-06-12  Een speciaal bezoek!
2022-11-29  Bezoek aan de Sisaket Fairtrade Farmer group
2022-05-28  Tom Yum & olifanten stappen
2022-02-19  Tom Yum: meer ecologische voordelen

Single donation (NL)
Wil je iets doneren?
Welk bedrag wil je doneren?
Kies de betaalmethode
Kies je bank
Kies je creditcard

Donatie gegevens

Persoonsgegevens

Section

Aanhef
Voorwaarden *
‹ Terug naar de vorige pagina