en | nl | th

Halsbandenprogramma bij Kariega Game Reserve (2/2)

In voorbereiding voor de tweede ronde van het plaatsen van de halsbanden moesten we allereerst de Harvestvale kudde vinden, die zich aan de andere kant van het hek bevond wat daarna zou worden neergehaald. Dit bleek erg lastig!

Deel 2, dag 3 tot 10: De zoektocht naar de Harvestvale olifanten, Addo Elephant National Park, Antistroperijeenheid & Educatie Avond.

Geschreven door Ashley Coe, BTEH vrijwilliger olifantenonderzoek 2022

We moesten de laatste twee overgebleven olifanten die een halsband omkregen identificeren, zij werden geselecteerd op basis van hun specifieke gedragskenmerken en plaats in de kudde (bijv. de matriarch of de oudste stier), waarvan werd voorspeld dat ze optimale leiderschapskenmerken zouden vertonen voor geo-trackingdoeleinden. Het landschap in Harvestdale is glooiend met dicht struikgewas, en na twee dagen van vruchteloos zoeken, recruteerden we Chris te voet ( Kariega’s ecoloog), de antistroperij eenheid met een drone, een groepje vrijwilligers in een apart voertuig, en alle ogen en oren van BTEH met Megan achter het stuur.

Uiteindelijk, na uren van verse mest bestuderen, stopten we in de dikste begroeiing en hoorden we een tak kraken. Niet zeker of het een olifant of een meerkat was, zetten we de motor uit, en zaten we meer dan een half uur stil en luisterden. Langzaam maar zeker kregen we zicht op een oor, een hoofd, een voet en één voor één kruiste de hele kudde ons pad en verplaatste zich rustig naar het open veld. Een enorme opluchting voor iedereen.

We hadden vervolgens de mogelijkheid om duidelijke foto’s te maken voor identificatiedoeleinden, hun gedrag en interacties te observeren en op te tekenen met behulp van de olifantengedragsapp ZooMonitor. We gebruikten het SEEK coderingssysteem, ontwikkeld door onze collega’s van Elephants Alive, om zes functieblokken met code te maken om elke individuele Afrikaanse olifant te identificeren (geslacht, leeftijd, slagtanden, oren, extreme en speciale kenmerken).

ZooMonitor is een app waarmee je dierengedrag kunt volgen en opslaan in 15 minuten intervallen, en daarna de informatie visualiseren. Bijvoorbeeld, in het geval van olifanten, gedraging als slurf boven het hoofd, speel-vechten, grazen, stof opwerpen, foerageren (en in een angstig geval een aanval!). Deze manier van informatie verzamelen kan helpen bij het maken van beslissingen tijdens het verwijderingsproces van het hek en bij andere management interventies bij olifanten wat van invloed kan zijn op dierenwelzijn. Data wordt verzameld voorafgaand aan het verwijderen van het hek, en nadat het hek verdwenen is, om te illustreren hoe en of het gedrag van olifanten verandert als ze meer ruimte om te zwerven, en in contact komen met een nieuwe kudde om me te socialiseren.

Addo Elephant National Park

Een dagje Addo was een absoluut hoogtepunt van de reis. Het was een prachtige ervaring om grote kuddes onbekende olifanten met elkaar te zien omgaan. We zaten urenlang hun gedrag te volgen, een komen en gaan van olifanten bij de waterplas waar ze dronken, worstelden en in de modder speelden. De Addo olifanten hebben een enorm gebied (170.000 hectare) om rond te zwerven. Addo laat het gedrag van olifanten op de beste en meest natuurlijke manier zien, en benadrukte het belang van sociale structuren en ruimte om te zwerven.

Educatieavond met de Kariega Foundation en de Elephant Reintegration Trust
Brett Mitchell, Elephant Reintegration Trust

We kregen ondersteuning van Brett Mitchell van de Elephant Reintegration Trust (ERT) die hun succesvolle model voor de re-integratie van olifanten in gevangenschap in het wild besprak, dat hij tot nu toe heeft toegepast op meer dan 17 olifanten in gevangenschap in Zuid-Afrika. Zijn werk is een enorme inspiratie. Hij gelooft dat bij het toepassen van het juiste model, olifanten in gevangenschap weer volledig in een wildsysteem kunnen integreren.

Het model bevat het introduceren van olifanten in een boma (een afgezet verblijf binnen hun nieuwe reservaat), waar ze regelmatig gezondheidschecks en voedsel en water krijgen, voordat ze in een grotere boma geplaatst worden. Wanneer de olifanten geacclimatiseerd zijn, begint Brett te voet samen met de olifanten de omgeving te verkennen, waarbij hij ze naar de verschillende waterbronnen leidt.

Langzaamaan krijgen de olifanten dan meer vrijheid om hun eigen beslissingen te maken over waar ze gaan eten en drinken. Na verloop van tijd laten de olifanten regelmatig zelfredzaamheid zien, en uiteindelijk krijgen de olifanten de totale keuzevrijheid, de boma blijft open en alle menselijke invloeden verdwijnen. Hoewel er steeds meer dan voldoende voedsel in de boma was, kwamen de olifanten nooit terug!

ERT’s voortdurende monitoring van de olifanten door middel van GPS-halsbanden en gedragsobservaties laat zien dat de olifanten echt hun leven leiden als wilde olifanten.

Lees hier meer over ERT’s inspirerende werk.

Lindy Sutherland, The Kariega Foundation

Kariege Game Reserve bestaat uit twee delen, de stichting en het commerciële bedrijf dat toeristeninkomsten genereert. Elke gast bij Kariege Game Reserve betaalt een toeslag naast de kosten voor hun accommodatie. Dit geld wordt rechtstreeks geïnvesteerd in de gemeenschap en in conservatieprojecten van de stichting. Lopende projecten zijn onder meer onderwijs, gaarkeukens, jeugdontwikkeling (sociaal emotioneel leren), stageprogramma’s, sport en het permacultuurprogramma van Jumbo dat lokale gemeenschappen leert hun eigen duurzame voedselbronnen te verbouwen.

Lindy benadrukt het belang van de Kariega Foundation voor het toekomstige succes van het reservaat. De stichting heeft drie pijlers in haar kern: ecologie, gemeenschap en dierenwelzijn, en deze pijlers staan aan de basis van alle beslissingen op het reservaat. ’The Spirit of Ubuntu’ resoneert door de hele Kariega Foundation, dit is de overtuiging dat wanneer daden van dienstbaarheid bijdragen aan het succes van anderen, degenen die vriendelijk handelen ook de voordelen zullen ervaren. “I am because we are, ik ben omdat wij zijn”.

Antistroperijeenheid

Op een late namiddag hadden we het voorrecht om de Anti-Stroperij-eenheid te bezoeken en enkele van de briljante mensen te ontmoeten die erbij betrokken waren. De uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd zijn enorm. Hun werk is een integraal onderdeel van het behoud van Kariega Game Reserve en van hun naburige reservaten. Met nachtelijke patrouilles te paard kunnen ze gebieden betreden waar voertuigen niet kunnen komen, terwijl ze ook geruisloos en discreet blijven. De paarden en honden zijn zeer goed getraind en gewend aan het werk tussen het wild en de mensen, en reageren wanneer noodzakelijk. De recentelijk geïnstalleerde LoRa conservatie technologie, dat het reservaat in een Smart Park verandert, is een grote hulp bij het verminderen van de voortdurende dreiging van stropers. Hopelijk kan de APU, met behulp van de Kariega Foundation en het LoRa systeem, helpen om de toenemende risico’s voor bedreigde dieren in het wild te beheersen.

Dagelijks Leven

Naast het onderzoek heeft onze tijd hier in Kariega Conservation Centre een paar kleine uitdagingen in het leven in Zuid-Afrika meegebracht!

De beschikbaarheid van stroom is sterk gereguleerd vanwege nationale tekorten, dus dagelijkse load shedding is noodzakelijk. Het repareren van gaten in de weg en vast komen te zitten tussen twee elektrische hekken van een dubbel toegangssysteem zorgde zeker ook voor het nodige vermaak.

Naast uiteraard de olifanten, kwamen we een grote variatie aan wild tegen. De biodiversiteit in Kariega Game Reserve is ongelooflijk. Toevallige ontmoetingen met leeuwen, giraffes, witte neushoorns, mangoesten, luipaardschildpadden, nachtzwaluwen, kieviten, moerasbooboos, bavianen, wevers, wrattenzwijnen, mestkevers, honingdassenholen, nyalas, Afrikaanse hoepoes, Roodschouderglansspreeuw, ibissen, impala’s, koedoes, buffels – twee ritten waren nooit hetzelfde. De leerzame momenten waar talloos – op zijn minst.

Hartelijk dank aan iedereen bij Bring The Elephant Home en Kariega Foundation voor het mogelijk maken van deze onderzoeksreis: Brooke, David & Antoinette, jullie zijn een inspiratie! Ik kan niet wachten om de GPS-gegevens te zien en het nieuws te horen dat de hekken worden verwijderd. Heel veel succes iedereen, een hopelijk zie ik jullie snel.

Ashley Coe, BTEH vrijwilliger olifantenonderzoek 2022

Afrikaanse Olifanten adoptieprogramma Bring The Elephant Home

Draag bij aan de bescherming van Afrikaanse olifanten! Steun als adoptant beschermingsprojecten en onderzoek naar duuzame oplossingen voor de problemen waar Afrikaanse olifanten mee te maken hebben. Meer weten? Hier vind je meer informatie.

‹ Terug naar de vorige pagina