en | nl | th

Fijne Wereld Olifanten Dag!

Op Wereld Olifantendag willen we vanuit het Olifanten Veldstation van BTEH in Zuid-Afrika het verhaal met jullie delen van de 6 pionier-olifanten die een groots pad banen voor de toekomst van natuurbehoud in Zuid-Afrika. Na maanden van identificatie en gedragsonderzoek heeft BTEH drie stierolifanten en drie koeien geïdentificeerd om een ​​migratievolgprogramma te leiden, waarbij gegevens worden verzameld om het toekomstige welzijn van wilde olifanten in Zuid-Afrika te verbeteren. Het doel van deze studie is om het welzijn van olifanten voor en na uitbreiding van het leefgebied te beoordelen, om een vorm van natuurbehoud te bevorderen waarin olifanten naar benoegen kunnen rondzwerven en in harmonie met hun lokale gemeenschappen kunnen leven.

Geschreven door Julie, BTEH olifantenonderzoeker 2022

Halsbanden bij olifanten

Olifanten van een halsband voorzien is een proces waarmee we realtime gegevens kunnen vastleggen via het internet der dingen, met behulp van LoRa-technologie. Elke olifant was uitgerust met deze geavanceerde technologie die gegevens terugstuurt naar het Earth Ranger-trackingplatform, waardoor continue updates worden verkregenn over de zes halsbandolifanten uit drie verschillende kuddes, inclusief informatie over bewegingen, interactie tussen olifanten en gedrag. De halsbanden zijn niet-invasief, robuust ontworpen om bestand te zijn tegen de barre omstandigheden van de Afrikaanse wildernis en gaan 4-6 jaar mee, zodat we het welzijn van olifanten in de loop van de tijd kunnen volgen.

Een nieuwe kijk op de toekomst van olifanten in het wild

Met zeventien procent van het land als beschermd gebied en als een van de meest biodiverse landen ter wereld, loopt Zuid-Afrika voorop met nieuwe ideeën op gebied van het natuurbehoud, dus waar anders zou BTEH beter kunnen zijn voor dit baanbrekende onderzoek naar de toekomst van wilde olifanten?

Tegelijkertijd met de leiding van Kariega Game Reserve in de Oost-Kaap, Dr. William Fowlds en de Universiteit van KwaZulu-Natal, heeft BTEH samengewerkt met Abri voor Dieren Foundation om financiering voor dit nieuwe onderzoek te regelen. We willen het bewijs leveren dat nodig is om aan te tonen dat olifanten en alle belanghebbenden die zich bezighouden met het verwijderen van hekken, inclusief lokale gemeenschappen, zullen profiteren van de langetermijnwaarde van het verbeteren van ecosystemen en biodiversiteit, waardoor mensen en dieren in harmonie kunnen samenleven. Dit onderzoek zal de hypothese testen dat we, door de rol van beschermde gebieden anders aan te pakken, in overeenstemming met duurzame plattelandsontwikkeling, echt grote waarde kunnen creëren door een rechtvaardiger en veerkrachtiger ‘bio-sociaal-economisch’ model te verzekeren.

Volgende stappen

Het plan op korte termijn? We willen hekken binnen een reservaat verwijderen om te zien hoe de olifanten hun bewegingspatronen veranderen, hoe hun welzijn toeneemt en hoe verschillende kuddes met elkaar omgaan wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten en een groter leefgebied gaan delen.

Het plan op langere termijn? De connectiviteit voor ten minste 30 km langs de Bushman’s River te vergroten, het bereik voor olifanten uit te breiden, zodat ze kunnen migreren zoals ze zouden hebben gedaan voordat de moderne benadering van natuurbehoud tot beperkte bescherming leidde.

We kunnen niet wachten om onze bevindingen met je te delen en nodigen je graag uit om op de hoogte blijven via onze volgende aflevering.

Julie

Ontwerp-White Paper over de instandhouding en het duurzame gebruik van de biodiversiteit in Zuid-Afrika is op 11 juli 2022 voor publiek commentaar uitgebracht. (Minister van Bosbouw, Visserij en Milieu, Barbara Creecy)

‹ Terug naar de vorige pagina