Comfortzone of dromen uit laten komen?

Comfortzone of dromen uit laten komen?

Spoiler alert…. Ik heb gekozen voor de tweede maar laat ik bij het begin beginnen. Na 13 jaar in een dierenasiel te hebben gewerkt als dierverzorger wilde ik iets anders. Na lang wikken en wegen werd mijn nieuwe uitdaging omscholen tot Verzorgende in de ouderenzorg. Binnen drie maanden wist ik het, ik mis de dieren om mij heen. Ik maak mijn opleiding toch af en na 2,5 jaar ben ik de trotse eigenaresse van een diploma en veel ervaring op de werkvloer rijker. Dat stemmetje in mijn achterhoofd is echter nooit stil geweest. Ik wil iets voor dieren betekenen. Blog Anke Bakens, 6 december 2024

Vanaf dat moment speur ik het internet af naar mijn volgende bestemming. Bring The Elephant Home komt op mijn Facebook tevoorschijn met een research project…. Terwijl ik over het project lees heb ik een glimlach op mijn gezicht, voel ik mijn hart sprongetjes maken en wil ik er alles over weten. Het stemmetje in mijn achterhoofd verandert en vertelt mij dat ik moet stoppen met zoeken, ik heb zojuist mijn volgende bestemming gevonden. Ik meld mij aan en wacht (gespannen) af. To make a long story short… 27 november tot 6 december zal ik deelnemen aan het
research project in Thailand.

Op 27 november 2024 om 09:00 uur hebben 6 enthousiaste vrijwilligers zich verzameld bij een grote shopping mall. Brooke (Behaviour researcher van Bring The Elephant Home) vangt ons op en beantwoordt de eerste vragen. Alles voelt gelijk zo goed en ik weet dat dit de juiste keus is geweest. Het avontuur gaat van start. Tijdens de rit maken we kennis met elkaar. Hoewel iedereen een heel ander verhaal heeft staat 1 ding centraal…. De olifant! Wat een fijne groep!

Op de eerste dag maken we kennis met Antoinette (oprichtster van Bring The Elephant Home). Ze vertelt ons over Bring The Elephant Home en het research project. Wow, ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven. Iedereen is onder de indruk van wat we zien en horen. Iedereen is zo aardig en spreekt met zoveel passie. Als klap op de vuurpijl gaan we gelijk een safari doen in het Kuiburi park waar een groot deel van onderzoek plaatsvindt. Geen haast, gewoon genieten. Met verrekijkers in de aanslag zien we tijdens de eerst safari zo’n 30 (in het wild levende) olifanten. Toch worden we tijdens die safari gelijk met onze neus op de feiten gedrukt, het conflict tussen de locale gemeenschap en de olifanten. Wanneer we moe maar voldaan terugkomen bij onze accommodatie worden we ontvangen met muziek, dansen en heerlijk eten. Wow, wow en wow.

We maken gedurende de 10 dagen kennis met het team dat zich inzet voor Bring The Elephant Home. Iedereen in het team spreekt met zoveel liefde en velen zetten zich al hun hele leven in voor het beschermen van dieren en of locale communities. Elke dag leren we meer over de verschillende projecten waar juist de locale mensen een rol spelen. Waar de aanwezigheid van olifanten voor hun voorheen vaak iets negatiefs was, vertellen ze nu met een grote glimlach over hoe ze deel uitmaken van Bring The Elephant Home. De inzet van Bring The Elephant Home is voelbaar en zichtbaar in de trotse gezichten van de mensen.

De 10 dagen vliegen voorbij. We worden meegenomen naar de projecten zoals het Tom Yum project, we krijgen kookles, we doen safaris waar we (op afstand uiteraard) in het wild levende olifanten zien, we helpen met het invoeren van belangrijke data, we leren veel over olifanten en hoe Bring The Elephant Home onderzoek blijft doen zoekende naar oplossingen om mens en olifant zo conflict loos mogelijk samen te laten leven.

In de avonden kletsen we over de bijzondere dagen en iedereen die we ontmoet hebben. Heel even maken we deel uit van dit team. Heel even dragen we bij aan het oplossen van het conflict tussen mens en olifant…. of in ieder geval een gemoedelijke samenleving waar beide partijen gezien en gehoord worden. Wow, wow en nog eens wow!

‹ Terug naar vorige pagina