en | nl | th

Blog week 3 Pioniers programma BTEH

Het is jullie waarschijnlijk niet ontgaan, de nieuwe Omikron variant maakte het reizen vanuit Zuid Afrika wat uitdagender, zeker toen het nieuws net naar buiten kwam hadden wij allemaal wat stress omdat het lang onduidelijk was wat precies de nieuwe regels zouden zijn. MAAR gelukkig zijn we ondertussen allemaal weer veilig terug gereisd en schrijven wij deze laatste blog vanuit huis!

De derde week van het programma stond in het teken van de community workshop, naast uiteraard de laatste onderzoek safari drives. Na onze vrije dag op maandag waren we dinsdag weer uitgerust om te starten met de voorbereidingen van het World Café community workshop. De groep werd opgesplitst in drie kleinere groepen om onze tijd meer efficiënt te besteden: een groep ging verder met de olifant ID data, een groep ging de data van het educatie programma verder verwerken en een laatste groepje ging daadwerkelijk aan de inhoud en planning van het World Café werken. The matriarchs en community coaches kwamen bij ons langs in het Kariega Conservation Center en bespraken de plannen met de kleine groep vrijwilligers. Aan het eind van de dag kreeg de hele groep vrijwilligers een presentatie van Antoinette over eerdere community workshops dat zij al heeft gedaan in een ander reservaat. De rest van de groep werd ook ingelicht over de plannen voor aankomende donderdag die vandaag zijn besproken.

Woensdagochtend werd er gezamenlijk gewerkt aan de laatste voorbereidingen voor de workshop. Rond het middaguur werden we opgehaald voor een onderzoeks game drive. Deze middag was het geluk eens niet aan onze zijde en hebben die dag geen olifant gezien! Aan het eind van de middag waren we uitgenodigd voor een kort bezoek bij de Anti-Poaching Unit (APU) van het reservaat. Kariega is een samenwerking met een andere organisatie aangegaan en daarbij zijn paarden geïntroduceerd aan de APU. We krijgen een uitleg over de rol van de paarden, waarom ze zo belangrijk zijn voor APU, waarna we de ranger en de paarden mochten ontmoeten. Een andere afdeling van de APU werkt met honden, ook deze mochten wij even ontmoeten. De rangers waren erg enthousiast om ons wat te vertellen over hun werk. Wij vonden het erg speciaal dat de rangers de tijd namen om ons rond te leiden en een inzicht te geven in hun belangrijke werk!

Donderdag was het dan zover, de World Cafe Workshop. Samen met de fantastische matriarchs en community coaches ontvingen wij een groep van 45 jongeren en jong volwassen uit de lokale gemeenschap om samen met hun verschillende onderwerpen van het nieuwe ‘One Welfare Approach’ te bespreken. De overheid van Zuid Afrika is recentelijk met deze ‘One Welfare Approach’ begonnen, wat betekent dat natuurbescherming meer inclusief moet, zodat het welzijn van de mens, dier en de omgeving wordt gepromoot. De dag begon met een uitleg over deze nieuwe aanpak, waarna de groep in drie kleinere groepen werd opgedeeld. De groepen gingen langs drie verschillende stations waar de drie topics afzonderlijk verder werden uitgediept. Zo was er een station die de link legde tussen het welzijn van de mens en dier, tussen mens en milieu en tussen milieu en dier. De deelnemers werden zoveel mogelijk gestimuleerd om ook hun ideeën over deze onderwerpen te delen. De workshop was tevens ook een gelegenheid voor Antoinette om input voor haar PhD te verzamelen, en voor de deelnemers om kennis te maken met potentiële banen in de natuurbescherming die worden gefaciliteerd door Kariega. Hopelijk hebben wij deze dag toekomstige natuurbeschermers geïnspireerd voor dit belangrijke werk in hun eigen achtertuin! Om deze succesvolle dag af te sluiten kwamen de matriarchs en community coaches in de avond naar ons voor nog een traditionele Zuid Afrikaanse braai.

Vrijdagochtend werden we wakker met het nieuws over het nieuwe coronavirus variant en een mogelijk vliegverbod. Uiteraard gaf dit de nodige stress over wat dit precies voor ons zou betekenen. We besloten deze dag om op Kariega Conservation Center te blijven zodat we het nieuws konden volgen. Ondertussen hielden we onszelf bezig met het verder verwerken van alle data die we afgelopen tijd hebben verzameld.

Het weekend stond weer in het teken van onderzoek safari drives, we beseften ons maar al te goed dat dit voorlopig de laatste safari zou zijn voor een hele lange tijd! Op zaterdag moesten we helaas eerder stoppen omdat rond het middaguur een enorme regenbui losbarstte. Gelukkig klaarde het eind van de middag weer op, want we hadden die avond een avond safari gepland! Deze kon dus toch doorgaan en dit was erg leuk. Zo anders om in het donker door het reservaat te rijden en kans te hebben om nachtdieren te zien, zoals uilen, springhazen, aardvarken. De springhazen hebben we een aantal keer gezien, helaas lieten de anderen dieren zich niet zien. We kwamen wel een groep olifanten bullen tegen, we konden de leeuwen een tijdje volgen en hadden een prachtige sterrenhemel. De manager van Kariega Conservation Center, Jumbo, een man met ongelofelijk veel kennis over dieren en de natuur, was met ons mee op deze avond safari en hij heeft ons veel verteld over de dieren die we tegenkwamen.

Op maandag moesten de eerste vrijwilligers het programma verlaten om de benodigde corona testen voor reizen te regelen. Een kleinere groep bleef achter om het programma af te ronden, een feedback sessie werd gehouden en de laatste data werd georganiseerd. Ter afsluiting, ging deze groep die avond uit eten.

We kijken terug op een succesvol Pioneers Programma, we hebben veel geleerd over olifanten gedrag en hoe data hiervan te verzamelen. We hebben een groot aantal olifanten die in het reservaat leven kunnen identificeren. We zijn erg blij met de goede samenwerking die we hadden met de matriarchs en de community coaches voor zowel het educatie programma als voor de community workshop. Alle vrijwilligers hadden elk hun eigen specialiteit wat heel mooi samen kwam voor alle verschillende onderdelen van het programma, we hebben veel van elkaar geleerd en genoten van elkaar gezelschap! Bedankt Antoinette, BTEH en Kariega voor de gastvrijheid!

Angelica Krouwer & Mara van Maarschalkerweerd, november 2021

Kariega Game Reserve, Eastern Cape, Zuid-Afrika

Help je mee?

Wil jij de lokale bevolking en natuur in de omgeving van Kariega helpen? Doe dan a.u.b. een donatie aan de Kariega Foundation via de “Walk with us campaign” of andere sponsorprogramma’s op de Kariega website! Uw hulp is essentieel tijdens deze onzekere tijden door corona. Met uw donatie, hoe klein of groot ook, kan deze stichting zich samen met BTEH blijven inzetten voor belangrijk werk voor bevolking en natuurbescherming. Alvast bedankt!!

‹ Terug naar de vorige pagina