en | nl | th

Blog week 1 Pioniers Programma BTEH

De eerste week van het Pioniers Programma zit er alweer op. Hoog tijd voor een update!

Om bij het begin te beginnen, de groep verzamelde afgelopen dinsdag in een gezamenlijke AirBnb in Port Elizabeth. Sommigen hadden al in kleinere groepjes samen een paar dagen door Zuid-Afrika gereisd. De eerste belevenissen hier in Afrika werden gedeeld en zo leerden we elkaar al een beetje kennen. Vroeg naar bed, want de volgende ochtend werden we vroeg opgehaald om naar Kariega Game Reserve te gaan.

Met hoge verwachtingen stapten we de volgende ochtend in de minivan riching Kariega. De aankomst in Kariega Conservation Center stelde niet teleur. Er zijn afgelopen 8 maanden flink wat renovatiewerkzaamheden uitgevoerd en dat is te zien. Met name het algemene huis is super mooi opgeknapt, met het zwembad als highlight!;).
In de middag hebben we een welkom game drive gedaan. We hebben toen meteen al veel gezien: kuddes zebra’s en giraffen, witte neushoorns in het reservaat gezien, de leeuwen en tal van vogels. Ironisch genoeg die middag slechts twee volwassen olifanten bullen, de hele kudde ontbrak nog. Maar er moest wat te wensen over blijven ;).

Donderdag kwamen de andere groep vrijwilligers van het Kariega Game Reserve en de matriarchs van het anti-poaching team om samen met ons het educatie programma voor te bereiden. De matriarchs zijn twee vrouwen die een jaar lang een internship bij het anti-poaching team van Kariega volgen. Deze week gaan we drie ochtenden naar drie verschillende scholen om daar samen met de matriarchs en community coaches, de kids meer te vertellen over het belang van olifanten. Het is de bedoeling dat we dit educatieprogramma overdragen aan de matriarchs, zodat zij in de toekomst dit lesprogramma vaker op meer scholen kunnen geven.

Identificeren olifanten


Oefenen toneelstuk

De lessen beginnen met een toneelstukje, waarin de rol van de matriarch (de oudste en wijste olifant vrouw in kudde die de groep leidt) wordt uitgebeeld. De Kariega vrijwilligers hebben hele mooie olifanten maskers gemaakt waarmee we de olifantenkudde kunnen uitbeelden. Een mensen moeder en dochter die de langskomende olifantenkudde bewonderen, spreken uit dat ze graag willen samenleven met olifanten. Ook komt er een stroper voorbij, die dan gelukkig op tijd worden gepakt door het anti-poacher team. Als afsluiter wordt er een mooi lied gezongen door de matriarchs, kippenvel!
Na het toneelstuk worden de kinderen opgesplitst in drie groepen en roteren de groepen langs drie verschillende activiteiten. Bij deze stations wordt op een speelse manier feitjes over de olifant verteld (hoe groot ze zijn, wat ze eten e.d.), uitleg gegeven over de rol van de olifanten en de rol van poaching. Per station zijn er meerdere spelletjes bedacht om deze onderwerpen op een zo interactief mogelijke manier over te brengen.
Aan het begin en eind van de dag krijgen de kinderen een korte vragenlijst om een inzicht te krijgen hoe ze over de olifanten denken voor de les, en om te bepalen of ze na de les er al iets anders over denken.

Vrijdagochtend kregen we een uitgebreide introductie van Antoinette over het ontstaan van Bring The Elephant Home, de onderzoeken die de organisatie heeft gedaan of gaat doen in de nabije toekomst. Super interessant! Na alle uitleg hadden we een relaxed middagje met een gezamenlijke strandwandeling en zonsondergang op het strand van Kenton aan zee.

Zaterdag en zondag stonden in het teken van zoveel mogelijk data verzamelen van de olifanten. We verzamelen data om de 63 olifanten die nu in het park leven individueel te kunnen identificeren. Dit doen we door bijvoorbeeld bepaalde scheuren of andere opvallende kenmerken in de oren te noteren, of opvallende kenmerken aan de slagtanden of staart. Daarnaast observeren we het gedrag van de olifanten.

Op deze onderzoeksdagen gaan we met zijn allen in een open jeep het park in op zoek naar de olifanten. Zodra we een olifant, of liever een kudde olifanten, tegenkomen, heeft ieder zijn eigen taak om al deze gegevens te verzamelen. Zeker wanneer er meerdere olifanten tegelijk in zicht zijn kan dit soms een hele klus zijn, maar des te leuker de uitdaging voor ons. We hebben erg veel leuke observaties erop zitten, zoals een jong olifantje die lekker in een modderplas aan het spelen was en ook twee jonge bullen die op een speelse manier hun krachten op elkaar aan het testen waren in een spar ‘gevecht’.

Natuurlijk leven er niet alleen olifanten in het reservaat, zoals al eerder gezegd hebben we op de welkom game drive al een hele hoop dieren gezien. We hebben afgelopen weekend gemerkt dat geluk zeker aan onze zijde is, we hebben wanneer we op zoek zijn naar de olifanten ontzettend veel andere dieren gezien. Dit weekend zelfs beide zwarte neushoorns die in het reservaat leven, deze laten zich niet vaak goed zien, maar wij hebben ze heel goed kunnen bekijken. Op zondag op de terugweg, werd het helemaal dol, toen we op de groep leeuwen stuitten die net een wrattenzwijn hadden gevangen. Ze waren aan het vechten om de laatste stukjes prooi, een heel spektakel om te zien!

Maandag hadden we een vrije dag, waar we even kunnen reflecteren op de afgelopen drukke week. Het was net een warme dag en zijn we met een groepje naar het strand gegaan voor een frisse duik.

Deze week gaan we dus drie ochtenden de scholen bezoeken en volgen nog meer research game drives.

To be continued!

Mara van Maarschalkerweerd

15 november 2021

Kariega Game Reserve, Eastern Cape, Zuid-Afrika

‹ Terug naar de vorige pagina