en | nl | th

Blog 2 - Pioniers pogramma BTEH

En zo opeens… is een nieuwe week voorbij gevlogen in het Kariega Game Reserve!

Op dinsdag startte het educatieprogramma gestart dat we de eerste week hadden voorbereid met de Matriarchs (de vrouwelijke anti-stroperij unit) en de community coaches. Samen met hen en andere vrijwilligers hebben we de eerste van de drie basisscholen bezocht in de communities, met kinderen die vol verwachting uitkeken naar de programma’s vol educatie en leuke activiteiten. De kinderen leerden over de verschillen tussen Aziatische en Afrikaanse olifanten, hoe olifanten een cruciale rol spelen voor andere dieren en in hun ecosysteem, bijvoorbeeld door het onderhouden van graslanden en het verspreiden van zaden. Maar het meest belangrijkst is misschien dat de kinderen leerden dat olifanten veel op mensen lijken en net als wij families hebben.

De Matriarchs hebben de ogen van de kinderen geopend voor de wereld van anti-stroperij en waarom het jagen van beschermde en bedreigde dieren verboden is. Het programma werd afgesloten met een leuk kunstproject waarin de kinderen via tekeningen en/of tekst konden vertellen wat ze hebben geleerd. De verschillende tekeningen vormden samen mozaïekpuzzels in de vorm van olifanten. De dag werd afgesloten met prachtige Xhosa zang en dans, begeleid door de communityleiders. Daarna ging iedereen terug naar Kariega voor de nodige rust en tijd om terug te kijken op de volle dag.

Zoals met de meeste dingen in het leven liet de eerste ronde wat ruimte over voor verbetering. Diezelfde avond hebben we geëvalueerd wat er verbeterd kan worden in het programma. Het doel van het programma was dat de lessen en activiteiten door de community leiders geleid en uitgevoerd zou worden, en gedurende de eerste dag hebben zij het stap voor stap overgenomen. De tweede en derde dag hebben zij zelf volledig gerund, en de lessen waren een mix van Xhosa en Engels om het begrip over de onderwerpen te verbeteren. Op deze manier is de duurzaamheid en continuïteit van het programma meer gegarandeerd, en kunnen ook andere communities het programma gebruiken om de kennis en waardering voor natuurbescherming te verspreiden. Er is ook besloten dat het aantal vrijwilligers op de eerste dag te groot was, en daarom zijn we de tweede dag met minder vrijwilligers naar de scholen gegaan.

De schoolprogramma’s op donderdag en vrijdag liepen daarom soepeler en gaven een voldaan gevoel voor iedereen die aanwezig was. De BTEH vrijwilligers kijken uit naar het verwerken van de ‘post assessment’ evaluaties van de kinderen om te zien hoe veel de kinderen van het programma hebben geleerd. De eerste reacties zijn in ieder geval erg positief.

Op woensdag hadden we veel geluk omdat de hoofdecoloog van Kariega, Chris, ons mee wilde nemen met het trekken van olifanten te voet! Dit was heel bijzonder en ook wel spannend, omdat we in hetzelfde deel van het park waren als waar leeuwen, buffels en neushoorns leven. Chris heeft hierin jaren ervaring en zorgde ervoor dat we veilig bleven. We moesten hem in een rechte lijn volgen, stil zijn en zijn handsignalen opvolgen (bijv. als we moesten stoppen, knielen of bij hem komen nadat hij de omgeving had gescand). We konden vrij dicht bij een mannetjesolifant komen die alleen liep, deze olifant was heel relaxed en was rustig aan het eten. Toen we richting een grotere familiekudde liepen kruiste ons pad met een kudde buffels – een signaal om terug te keren! Toen we op een veilige afstand van de dieren waren deelde Chris een hoop kennis over de Afrikaanse bush: van het identificeren van een grote hoop neushoornpoep tot hoe olifanten migreerden. Een heel interessante middag!

De avond hadden we een braai met alle vrijwilligers, de community coaches en de Matriarchs. Een braai is de traditionele Zuid-Afrikaanse manier van een gezellige barbeque. De avond werd afgesloten met Afrikaanse muziek en dans.

Toen donderdag en vrijdag de helft van de vrijwilligers bij het schoolprogramma was bleef de andere helft van de vrijwilligers in het Kariega Conservation Center (KCC) om de data van de eerste schoolanalyses in te voeren. Daarnaast werkten ze aan het verwerken van de data van het olifanten identificatie-onderzoek, het uitzoeken van de foto’s en het maken van individuele codes per olifant. Ten slotte was er een uitgebreide brainstormsessie met de Kariega vrijwilligers om te sparren over ideeën voor de toekomst van het programma.

Het weekend was opnieuw goed gevuld met olifantenonderzoek in het reservaat, waar we nooit genoeg van krijgen. We zagen veel olifanten dat weekend, en hadden opnieuw een paar hele mooie ontmoetingen. We zagen o.a. een groep jonge mannetjes sparren onder het toeziend ook van twee volwassen mannetjes die erop letten dat het niet te ruw werd. Op zondag volgden we een kleine groep van vijf olifanten naar een waterpoel. We waren ze stil aan het observeren toen uit het niets een grote groep olifanten van achter ons kwam, rennend naar de waterpoel. Er waren in totaal zo’n 30-35 olifanten bij elkaar. De jonge kalfjes waren in het water aan het spelen en de oudere dieren dronken en baadden. Het was een prachtige ervaring om deze grote groep dieren te kunnen bekijken. Zo snel als ze er waren, zo snel waren ze ook weer weg. Binnen een paar minuten was er alleen nog een nijlgans aanwezig bij de poel, alsof er niets was gebeurd. Die zondagmiddag werden we door onze gids Thomas meegenomen naar de andere kant van het reservaat waar de nijlpaarden leven. Hij bracht ons naar een observatieplatform met een prachtig uitzicht over de rivier waar deze leuke dieren af en toe hun gezicht lieten zien. We zagen zelfs een Nijlvaraan tussen ze door zwemmen. Op weg naar de nijlpaarden deelden we het zandpad met een struisvogelfamilie van twee volwassen dieren met wel 14 kleine kuikens!

Afgelopen dagen hebben we weer een druk programma gehad met een community workshop en een halve dag onderzoek. Daar vertellen we volgende week meer over! Op dit moment duimen we dat alles goed gaat met de nieuwe coronavariant en onze terugkeer naar huis.

Angelica Krouwer & Mara van Maarschalkerweerd

november 2021

Kariega Game Reserve, Eastern Cape, Zuid-Afrika

‹ Terug naar de vorige pagina