Tom Yum & olifanten stappen

Door David Owen, BTEH’s Country Director Thailand

Interessant gedrag te zien in onze Tom Yum akkerbouwpercelen! We zien de olifanten de gewassen zoveel mogelijk mijden, door de ruimte tussen de soorten te gebruiken of binnen de rijen gewassen te lopen. Een van de voordelen van citroengras en citronella is dat zelfs als ze worden vertrapt, de dikke wortelmassa intact blijft en nauwelijks wordt aangetast door olifanten die door het perceel trekken. We oogsten de percelen volgende maand en verwachten een grote opbrengst (hopelijk een die groot genoeg is om te concurreren met de inkomsten uit ananas!).

Bekijk onderstaande (Engelstalige) video van David

Het Tom Yum project draagt de naam van de pittige, gezonde Thaise soep die wordt gemaakt met ingrediënten die olifanten niet lekker vinden: pepers, knoflook, citroengras, galangal, kaffir limoen, ui en koriander. Hierdoor kunnen deze gewassen worden gebruikt om olifanten op een natuurlijke manier af te schrikken, en tegelijk inkomen op te leveren voor boeren. Om het assortiment producten en de diversiteit van bestaansmiddelen te maximaliseren, combineren we de Tom Yum ingrediënten met andere gewassen waar olifanten niet van houden, zoals limoen, gember, kamille, munt, basilicum, geelwortel en citronella. Om een vreedzaam samenleven van mensen en olifanten in Thailand te bevorderen, ondersteunen we boeren om deze gewassen te verbouwen in plaats van monocultuurgewassen die olifanten aantrekken en biodiversiteit ondermijnen. Lees meer.

‹ Terug naar vorige pagina