Met het Tom Yum project telen we gewassen om olifanten op een natuurlijke manier af te schrikken, gewassen die ook inkomen opleveren voor boeren. Kortom, goed voor olifant en mens! We zien nu dat het project meer ecologische voordelen biedt omdat we de alternatieve gewassen telen zonder het gebruik van chemische meststoffen en sprays.
Hier zijn een paar foto’s die laten zien hoe niet alleen olifanten, maar ook vogels en bestuivers profiteren van het Tom Yum-project. Een vogelnest in ons citroengrasperceel, een wespennest in ons Karonda-perceel en een vlinder die we uit zijn cocon zagen opduiken in ons citronella-perceel.
Enkele foto’s zijn genomen tijdens een recente ronde van dataverzameling van de onderzoekspercelen van het Tom Yum project. Voorafgaand aan het project – tijdens workshops – verwachtten boeren dat zelfs als de olifanten de minder smakelijke gewassen niet zouden consumeren, ze ze nog steeds zouden vertrappen, wat tot vergelijkbare economische verliezen zou leiden. We hebben de impact van olifanten in de onderzoekspercelen van citroengras, citronella en andere kruiden, medicinale gewassoorten beoordeeld en we hebben gemerkt dat verschillende van de gewassoorten, zoals hier afgebeeld citroengras, bestand zijn tegen vertrapping. Zelfs nadat olifanten op het gewas zijn gestapt, blijft het groeien. Gedurende de hele onderzoeksperiode is er geen citroengras gegeten door olifanten en is minder dan 3% van de gewassen geëlimineerd door vertrapping.
We staan op het punt de volgende fase van het Tom Yum project in te gaan, waar Brooke Friswold, PhD-onderzoeker aan King Monkut’s University of Technology Thonburi (KMUTT) ecologische indicatoren in alternatieve landbouwpercelen gaat analyseren.
‹ Terug naar vorige pagina