en | nl | th

Community Coexistence Centre

In het zuiden van Thailand, vlakbij en ook over de grens met Myanmar, leeft een van grootste populaties olifanten in Azië. Dit gebied, Tenasserim geheten, is voor de overleving van olifanten in het wild buitengewoon belangrijk. In 1999 werd hier het Kuiburi National Park (969 km²) gevestigd, waar tegenwoordig 300 olifanten leven.

Het Kuiburi National Park heeft geen hekken, en is omringd door grootschalige ananasplantages. Omdat olifanten daar net als mensen gek op zijn, houden ze regelmatig strooptochten. De boeren hebben van alles geprobeerd om ze te stoppen: vuurwerk, spotlights, elektrische hekken, brandende autobanden – niets helpt.

Drie dappere dorpen

Drie dorpen in het gebied hebben besloten het anders aan te pakken. Ze willen ecotoerismeontwikkelen, in de vorm van homestays en tochten waarbij toeristen op hun gemak olifanten in het wild kunnen observeren. Zo verdienen ze geld om hun gereduceerde ananasoogsten mee te compenseren. Ze willen ook vreedzame middelen ontwikkelen om olifanten uit hun plantages te weren – en daar kan Bring The Elephant Home hen in ondersteunen.

  • We geven workshops waarin we wederzijds kennis delen over olifanten en hun behoeften, en mensen gereedschap geven waarmee ze natuurbeschermingsprojecten kunnen opzetten die in de gemeenschap zijn geworteld.
  • We delen kennis over vreedzame manieren om olifanten af te schrikken zoals bijenhekken, chiliplanten, of zelfs het kweken van gewassen die olifanten niet graag eten.
  • Dorpelingen kunnen geld verdienen met fotosafari’s en door toeristen thuis te laten logeren, door lokale producten te verkopen, door mee te werken aan herbebossing door middel van boomkwekerijen en bosonderhoud, en door data te verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek.
  • Door het leefgebied van olifanten te beschermen en uit te breiden, zijn deze eerder geneigd in het Park te blijven, waardoor conflicten tussen mensen en olifanten afnemen.

Community Coexistence Centre

Om dit werk een stabiele en vruchtbare voedingsbodem te geven, hebben we voor deze drie dorpen een Community Coexistence Centre in het leven geroepen. Het is een plek waar dorpelingen – en mensen uit andere conflictgebieden – ideeën bespreken en acties plannen in het kader van een toekomst waarin olifanten en mensen vreedzaam samenleven. Het Community Coexistence Centre is een bron van kennis en middelen waarmee conflicten tussen mens en dier verminderd kunnen worden, en tegelijk een plek om kennis en middelen verder uit te bouwen. Daarbij zal een nog op te zetten programma voor studenten, stagiaires en vrijwilligers veel nut hebben.

Single donation (NL)
Wil je iets doneren?
Welk bedrag wil je doneren?
Kies de betaalmethode
Kies je bank
Kies je creditcard

Donatie gegevens

Persoonsgegevens

Section

Aanhef
Voorwaarden *
‹ Terug naar de vorige pagina